mihaistefan.ro

Blog de motociclism, programare, păreri personale și dat cu bâta-n baltă

Pelicanul

Pelicanul

Am participat în această seară la avanpremiera piesei de teatru “Pelicanul”, o adaptare a Amaliei Olaru după lucrarea lui August Strindberg. Un peisaj tragic al unei familii disfuncționale, în care tăioasele colțuri ale triunghiului amoros sunt foarte bine puse în evidență de jocul foarte bun al actorilor, “Pelicanul” oferă asistenței, printre zâmbetele amare (sau râsetele zgomotoase – asta depinzând de creierul și înțelegerea fiecărui spectator), o viziune sumbră a ceea ce s-ar putea întâmpla în realitate în condițiile date. Demența mamei, secondată de tulburarea anxioasă a fiicei, triplată de psihopatia ginerelui și cvadruplată de depresia fiului – totuși, cel mai lucid dintre toți, creează o atmosferă tensionată, brăzdată de zbierete de disperare, planuri neîmplinite și suflete rupte.

Personal, mi s-a părut o piesă destul de greu de digerat, în ceea ce privește subiectul, și cred sincer că nu toată lumea a înțeles-o la adevărata valoare. Și asta, pentru că după cum spuneam, în cele mai tensionate momente, în sală se auzeau râsete în hohote, când mie mi se părea că un zâmbet amar e prea mult.

În ceea ce privește jocul actorilor, mi s-a părut absolut ireproșabil. Dacă nu știam că sunt la o piesă de teatru puteam să jur că lucrurile alea nebune chiar se întamplă. De asemenea, momentele de repaus de la realitatea acțiunii, au fost perfecte atât din punct de vedere regizoral, cât și actoricesc. Fondul muzical a fost foarte bine ales și a influențat pozitiv desfășurarea acțiunii, atât prin piesele muzicale, cât și prin timing-ul de excepție.

Sala de 40-50 de locuri este numai bună pentru o piesă de teatru de genul ăsta, oferind apropierea de scenă și senzația de confort necesară “digestiei” corecte. Fiind primul spectacol la care am participat în incinta Teatrului Mignon, mi-a plăcut faptul că m-am simțit ca acasă, poate și din cauza numărului mare de oameni pe care îi cunoșteam.

Nu în ultimul rând grafica afișului de prezentare este o operă de artă digitală excepțională, semnată de Luca Eva

Așadar, vă recomand ca luni, 14 aprilie 2014 să fiți prezenți la premieră, pentru că este un spectacol frumos, marcant, sincer.

pelicanul_afis

Pelicanul – de August Strindberg

Teatrul Mignon – Str. Hristo Botev nr. 1, București

  • Regia: Amalia Olaru
  • Distribuție: Ana-Ioana Macaria – Elise, Daniel Chirilă – Axel, Cristi Gheorghe – Fredrik, Plamena Angelova – Gerda
  • Graphic Design: Luca Eva
  • Scenografie: Hermina Stănciulescu
  • Sunet: Cătălina Antal
  • Lumini: Vova Rusnac

One response to “Pelicanul”

  1. […] Pelicanul au mai scris Mihai si Oana. Salutari TEATRALE […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *