mihaistefan.ro

Blog de motociclism, programare, păreri personale și dat cu bâta-n baltă

Da’ eu? Eu cu cine votez?

Da’ eu? Eu cu cine votez?

Imi place politica, de ce sa mint. Imi place din perspectiva cetateanului turmentat care se uita la televizor  si ii vede pe unii mai nesimtiti ca ceilalti, nestiind incotro s-o apuce.

Ca de fiecare data, in ultimii 6 ani (de cand posed dreptul constitutional de a-mi alege conducatorii), am fost si de data asta sa-mi exercit dreptul sus numit. Stangul era cat pe ce sa-l execut pe una din membrele comisiei electorale din sectia respectiva care mai-mai ca voia sa intre cu mine in cabina de grijulie ce era. Daca era cu vreo 20 de ani mai tanara poate o lasam. In orice caz, mi-am dat seama ca, desi rata de alfabetizare a cetatenilor romani este de 97,6% (2010), adica din 230 000 de locuitori ai Ploiestiului,  “doar” (si aici e cu dus si intors) 5520 nu stiu sa citeasca, comisiile electorale pornesc de la concluzia ca nu stii sa citesti, avand in vedere ca doamnele respective aproape ca smulgeau buletinele de vot din mana alegatorilor pentru a le introduce in urne. Nu vii la vot daca nu stii sa deosebesti A-ul de X, e atat de simplu. Sau daca vii, ceri ajutorul. Acum nu stiu daca respectivele aveau interese de fraudare sau pur si simplu erau extra-zeloase, dar chestiunea asta m-a cam lasat cu un gust amar.

A doua problema pe care as vrea s-o abordez este cea a ideii ca nu ma duc la vot ca n-am cu cine. Bun, n-ai cu cine, votezi la misto, cu PP-DD sau cu ecologistii, care oricum n-au sanse. E important ca votul tau sa se afle in urne, pentru a scade sansele ca partidele corupte aflate sau nu la putere sa se foloseasca de absenta ta pentru a frauda. E imposibil ca din multitudinea de candidati sa nu gasesti unul cu viziunea macar 50 % asemenea cu a ta. De asemenea, nu poti sa zici ca esti apolitic. Pur si simplu nu poti. Fiecare din noi vede societatea intr-un anume fel. Indiferent daca esti de stanga, de dreapta, socialist, conservator, liberal, nationalist, ai o optiune. Nu zice ca esti apolitic. Zi ca nu te intereseaza tara ta. Pentru ca daca te-ar interesa, n-ai mai fi apolitic. Romania duce lipsa de patrioti. Toata lumea se plange ca nu merge bine, si nimeni nu face nimic. Si nu ma refer aici la mini-revolutia din iarna, care a fost o chestie de PR pentru anumite personaje si partide. Ma refer la faptul ca am vazut/auzit oameni care se plang ca e murdar pe strada, dar isi golesc scrumierele de la masina pe strada, arunca ambalajele pe jos, etc. Am mai aruncat si eu cate o tigara pe trotuar, cand venea tramvaiul si eram departe de cosul de gunoi, dar de cele mai multe ori, tin chistocu-n mana pana la primul cos, oricat de departe ar fi el.

Vrei sa fie frumos la tine-n tara? Vrei sa schimbi ceva ce nu-ti convine? Ia atitudine! Implica-te. Voteaza. Pentru ca daca esti pasiv, la un moment dat o sa ti-o traga unu’ mai mare ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *