mihaistefan.ro

Blog de motociclism, programare, păreri personale și dat cu bâta-n baltă

CyanogenMod 13 pentru Xiaomi Redmi Note 3 kenzo

CyanogenMod 13 pentru Xiaomi Redmi Note 3 kenzo

Au trecut aproape 6 luni de când sunt posesorul unui Xiaomi Redmi Note 3 Pro (versiunea cu procesor Qualcomm Snapdragon 650 hexa-core). Când am făcut achiziția, m-am îndepărtat de versiunea chinezească, cu procesor Mediatek pentru că știam că există probleme constante cu update-urile de software pentru aceste procesoare, date de faptul că producătorul chinez (sau taiwanez, whatevăr) nu deschide sursele decât în rare cazuri, astfel încât pentru “construirea” unui custom ROM este nevoie de multe ori de reverse engineering. Asta spre deosebire de Qualcomm. Astfel încât, orice chinezărie ai avea, dacă are procesor Snapdragon, ai mai multe șanse să vezi update-uri mai dese, custom ROM-uri mai numeroase – deci, customizare mai în detaliu.

Aproximativ la o lună după ce am scris review-ul a apărut primul Cyanogenmod neoficial “gătit” de Santhosh M, despre care am aflat că este un developer cu prestigiu în lumea Xiaomi și nu numai. Evident, cu mici problemuțe, inițial legate de funcționarea senzorului de amprentă, sau a LED-ului de notificare, sau a indicatorului de baterie care ba scădea din 2 în 2 procente (first world problems), ba rămânea blocat la 50% sau la -2% (minus doi la suta). În final s-au rezolvat toate, ba mai mult, un build a fost preluat de alt developer prestigios, TheStrix, care l-a adaptat și l-a trimis la Cyanogenmod pentru a-l face ofical. Ceea ce s-a întamplat, iar acum avem versiuni nightly (build-uri zilnice) și snapshots (la câteva săptămâni).

În cele ce urmează o să vă prezint procedura de instalare a Cyanogen Mod, versiunea oficială, pentru Xiaomi Redmi Note 3 Pro.

Deblocare bootloader

În primul rând, trebuie verificată starea bootloader-ului, care trebuie să fie deblocat. Toate telefoanele Xiaomi Redmi Note 3 Pro vin din fabrică cu bootloader-ul blocat. Pentru deblocare (oficială) trebuie să aveți un cont Mi, care se poate crea aici, la care trebuie să aveți asociat numărul de telefon pe care îl folosiți pe telefonul respectiv. Nu știu cum funcționează treaba când folosiți două cartele. După ce contul a fost creat și telefonul asociat contului, trebuie să faceți o cerere în aplicația web Mi Unlock, unde vă veți loga cu contul Mi nou creat, completați un formular unde vi se cer niște date personale și sunteți avertizați asupra pericolelor de securitate în cazul deblocării bootloaderului, și unde trebuie să scrieți un motiv pentru care vreți să deblocți bootloader-ul. Personal, am spus că am nevoie de custom recovery și că sunt developer (nu am specificat ce tip de developer).

În fix 10 zile, am primit confirmarea că cererea mea a fost acceptată și că trebuie să descarc software-ul MiUnlock. Am urmat următorii pași:

  • am descărcat și instalat MiSuite (pentru drivere USB)
  • am descărcat și instalat Mi Unlock
  • am activat USB debugging din Developer Settings. Daca nu este vizibilă această opțiune în meniul de Settings, atunci trebuie să dați tap de mai multe ori pe înregistrarea cu Build Number, din meniul About, până se afișează mesajul “You are now a developer”.
  • am repornit telefonul în modul fastboot (ținând apăsat pe butoanele power + volume up)
  • am conectat telefonul la computer, am așteptat să se instaleze driverele cum trebuie
  • am pornit MiUnlock, m-am conectat cu contul Mi
  • am apăsat butonul mare și am așteptat cuminte ca operațiunile să se încheie

După încheierea operațiunii de deblocare a bootloader-ului, telefonul s-a restartat și a reboot-at în MIUI. Din meniul de developer settings, am activat apoi opțiunea OEM unlock.

Instalare Custom Recovery – TWRP

Pentru instalarea TeamWin Recovery, am descărcat imaginea de aici, apoi am instalat-o folosind adb, pe care l-am descărcat de aici, urmând pașii următori:

  • am pornit consola sistemului de operare (cmd pe windows sau bash/zsh pe linux sau OS X)
  • am tastat
    adb start-server

    pentru ca ADB să pornească procesul care “ține legătura” cu device-urile Android, iar apoi am verificat conexiunea cu

    adb devices
    
  • am restartat telefonul în modul fastboot folosind comanda
    adb reboot bootloader
  • am flashuit imaginea cu twrp folosind comanda
    fastboot flash recovery /calea/catre/fisier/twrp.img #pe *nix
    
    fastboot flash recovery c:\calea\catre\fisier\twrp.img #pe windows
  • am repornit telefonul în modul recovery folosind comanda
    fastboot reboot recovery
  • am descărcat Cyanogenmod 13 varianta oficială pentru Xiaomi Redmi Note 3 Pro (kenzo) de aici, apoi am încărcat-o pe telefon folosind utilitarul din recovery care montează telefonul ca removable drive
  • am facut un factory wipe, ștergând apoi și cache-ul dalvik
  • am instalat zip-ul tocmai downloadat
  • am descărcat open google apps de aici, varianta pico (cea mai light – nu conține decât play store) pentru procesoare arm pe 64 de biți, am încărcat-o pe telefon, apoi am instalat zip-ul
  • am restartat telefonul și am așteptat cam 5 minute până la primul ecran de configurare inițială

Același procedeu poate fi folosit și pentru alte ROM-uri derivate din CyanogenMod sau direct din AOSP, oficiale sau neoficiale. De obicei, ROM-urile oficiale au și facilitatea de upgrade OTA.

3 responses to “CyanogenMod 13 pentru Xiaomi Redmi Note 3 kenzo”

  1. Silviu Apostol Avatar
    Silviu Apostol

    Salut! Ai mai pus ceva nou pe Kenzo? Am si eu unul identic si ma gandesc sa-i pun succesorul Cyanogen i.e. LineageOS. Mersi!

    1. Mihai Avatar
      Mihai

      Salut!

      Nu mai am telefonul, dar da, i-am pus LineageOS varianta oficiala si mergea perfect.

      1. Silviu Apostol Avatar
        Silviu Apostol

        Merci mult!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *