mihaistefan.ro

Blog de motociclism, programare, păreri personale și dat cu bâta-n baltă

Bye Bye, Birdie!

Bye Bye, Birdie!

Sau “La revedere, păsărică!”. Și când zic păsărică, mă refer la o entitate foarte dragă majorității internauților din generația “cu cheia de gât”. Este vorba de sistemul de operare lansat de Microsoft în 2001, Windows XP, care și-a făcut treaba cu brio. Începând din 8 aprilie, suportul pentru utilizatorii de Windows XP a fost oprit. Asta înseamnă că, posesor legitim de licență fiind, nu vei mai putea suna la Microsoft să zici că “nu se încarcă destopu’”, pentru că ți se va răspunde cu un derivat al lui “don’t know, don’t care”. Pe mine mă leagă foarte multe amintiri de sus numitul, și asta pentru că lucrurile serioase pe care am început să le fac la computer, s-au întâmplat cu ajutorul sistemului de operare de la Microsoft.

Ca un scurt istoric, Windows XP a pornit ca idee în deceniul al nouălea al secolului trecut, când creierele luminate de la Microsoft au dezvoltat două direcții pe care să se bazeze OS-urile pe care le dezvoltă. Așadar, am făcut cunoștință cu Windows 3.1 (pentru utilizatorii casnici) și Windows 3.11 (pentru “grupuri de lucru”), la începutul anilor 90. Dezvoltarea tot mai rapidă a hardware-ului, a nevoii de informație și a liberalizării continue a societății, au condus la apariția Windows 95/NT3.5, Windows 98/NT4, Windows Me/2000. O dată cu eșecul lamentabil al Me, s-a luat decizia (foarte bună) de a contopi cele două direcții de dezvoltare (denumite atunci Neptune, respectiv Whistler) și a continua dezvoltarea unui sistem de operare potrivit atât business-urilor, cât și pentru acasă.

Astfel a apărut Windows XP, care îmbina foarte bine nevoile de utilizare ale unui gamer înrăit sau ale unui șoarece de bibliotecă, cu cele ale unui manager de vânzări, cinefil sau programator. Oferind suport out-of-the box pentru Internet, dispozitive plug-and-play, accelerare 3D și foarte multe alte mici sau mari facilități. De aceea, WinXP a prins foarte repede la public și a devenit rapid cel mai folosit sistem de operare. În 2008, a atins apogeul, la doi ani după apariția succesorului său, atingân o cotă de piață de 83%. Chiar și în prezent, se menține la o cotă de piață de aproximativ 27%, la 13 ani de la lansare, având deja stră-strănepot în “persoana” lui Windows 8(.1), cunoscut fiind faptul că instituțiile publice, majoritatea băncilor, școlilor, universităților, institutelor de cercetare îl folosesc în continuare.

Deși a avut destule probleme de securitate, incompatibilitate, glitch-uri, bug-uri, etc., cu ajutorul celor 3 Service Pack-uri lansate de mastodontul american, s-au rezolvat multe din aceste dificultăți, astfel încât Service Pack 3 s-a situat foarte aproape de noțiunea de perfecțiune.

Prin această scurtă prezentare/mic istoric am vrut să aduc un umil tribut, din perspectiva unui power user care a utilizat Windows XP cam în toate modurile posibile și cu ajutorul căruia am învățat foarte multe lucruri legate de funcționarea unui PC, programare, Internet și de ce nu, gaming și entertainment 🙂 .

Așadar, fie-i țărâna ușoară și să sperăm că va mai veni un urmaș cel puțin la fel de revoluționar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *