mihaistefan.ro

Blog de motociclism, programare, păreri personale și dat cu bâta-n baltă

Spring cleaning

Spring cleaning

Canonical trage tare să lanseze noua versiune de Ubuntu, 12.04 LTS. Așa că, tester masochist cum sunt, am hotărât să instalez și eu versiunea alpha, beta, etc. De fiecare dată m-am lovit de problema foarte ciudată ca pe la jumătatea procesului de instalare (wubi sau pur și simplu nativ) computerul se închidea și nu mai pornea pentru următoarele câteva minute. Am ajuns, deci, la concluzia că versiunea 3.2 a Kernelului este chiar mai proastă decât precedentul, și în afară de problemele cu lipsa majorității facilităților de power management care se aplică configurației mele sau cu power-leakage-ul masiv, apare și problema încălzirii procesorului sau GPU-ului peste măsură.

Din păcate, nu m-a dus capu’ să instalez vreun soft de monitorizare a temperaturii sistemului, astfel încât am zis dă-l în mă-sa de linux, ce-mi trebuie mie. După mai multe tentative ratate de instalare, timp de câteva săptămâni, am reușit totuși să duc o instalare prin wubi până la capăt. Zâna măseluță și-a făcut treaba, și mi-a dat ideea să bag și sus-numitul soft de monitorizare a temperaturii, pe numele lui PSensor. Șoc. procesorul meu stătea la 70-80° C. În Idle. De-abia pornit. Evident că dacă încercam să porneam un Chrome, eventual pe un site cu banner flash, sărea de 95°. Mi-a picat fața. Așa că în zi de Sâmbătă Mare, mi-am scos de la naftalină setul de șurubelnițe cu lanternă cumpărat din tren cu 10 lei și cu o nostalgie plăcută m-am apucat de desfăcut. Bravul meu Asus K52 a rezistat eroic probabil mai mult de un an de zile cu fanta de aerisire 99% înfundată. Nici măcar aspiratorul n-a reușit să o curețe. Cu zel nemaiîntâlnit, și cu o oarecare admirație pentru inventatorul naiului, m-am transpus în trupul unui semi-Gheorghe Zamfir și m-am apucat să cânt la cooler. În 5 secunde, dopurile de praf erau istorie, iar acum laptopul meu respiră ca după un transplant de plămâni. E rece, rapid, și mai are un pic și cântă de fericire. De când l-am pornit după curățenia de primăvară, nu a trecut de 63°C, când am pornit un Chrome cu vreo 20 de taburi deschise, temperatura din momentul ăsta fiind de 47-48°C.

Sfatul meu pentru posesorii de laptop-uri: scoateți-l din mizerie că și el vă scoate de atâtea ori. Asta doar dacă știți ce înseamnă un laptop desfăcut. Dacă nu, căutați pe cineva care știe.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *