mihaistefan.ro

Blog de motociclism, programare, păreri personale și dat cu bâta-n baltă

Învață WordPress: Prolog

La începuturile mele în ale datului cu tigva-n cod într-un mod cât de cât organizat, punctul de plecare a fost Wordpress. Motivul principal pentru care s-a întâmplat asta a fost că “angajatorul” meu de atunci, avea multe proiecte de dezvoltat folosindu-se de minunăția asta colorată, unealtă de încredere pentru atâtea locuri de dat cu părerea virtuale. Acum nu știu dacă din cauza nostalgiei, sau pentru că într-adevăr este un produs bun, dar am devenit un fel de fan al acestui CMS. În plus, în ultima perioadă, pentru că niște proiecte m-au readus nas-în-nas cu sus-numitul, am descoperit ca mă înțeleg destul de bine cu Codex-ul și parcă am chef de niște dezvoltări mai de la 0.

Așa că, pentru că oricum aveam eu de gând de mai demult să îmi trag o temă mișto, să-mi fac mai mult timp să scriu aici (chiar neluând în considerare o nișă anume), și pentru că impresia mea despre mine este că știu să mă fac înțeles destul de bine, m-am hotărât să pornesc un “serial” care constă în prezentarea și dezvoltarea template-ului pe care îl voi folosi de acum încolo. În opinia mea, este o metodă bună, atât pentru wanna-be-developers care nu știu de unde să înceapă, cât și pentru developerii mai experimentați care vor putea să își dea cu părerea avizată, și nu în ultimul rând pentru perfecționarea abilităților mele atât în ale codatului, cât și în ale explicatului.

Așadar, am activat Twenty Thirteen, am căutat informații despre niște barebone-uri de la care să pornesc, am făcut 3 mătănii în cinstea zeului Google și iată-mă din nou entuziast în fața unui proiect personal pe care chiar mă țin să-l duc până la capăt.

Ca punct de plecare, trebuie să dau câteva detalii mai mult sau mai puțin tehnice

  • Template-ul va fi responsive, folosindu-mă de Bootstrap.
  • Voi pleca de la un barebone
  • Codul va fi open source (într-un repository de tip git pe bitbucket), iar template-ul va fi release-uit cu o licență free open source.
  • Voi încerca să respect standardele atât în ceea ce privește front-end-ul, cât și back-end-ul
  • Sunt deschis la sugestii
  • Din cauza timpului liber insuficient, voi posta un articol cuprinzător la două-trei săptămâni, și poate unul-două articole mai mici pe săptămână
  • Articolele vor fi tehnice, asumând că cititorii interesați știu în ce constă programarea și cum funcționează dezvoltarea web. (Desigur, voi încerca să răspund la toate întrebările în limita cunoștințelor pe care le dețin)
  • Fiecare articol va conține tema articolului următor
  • Modificările aduse temei după fiecare episod vor putea fi văzute live chiar aici.

Acestea fiind spuse, sper să vă fi trezit măcar un pic interesul și să vreți să luați parte la acest “proiect” de învățare și cizelare a cunoștințelor.

Articolul următor: Layout, logo, pregătirea mediului de dezvoltare și deployment, instalare barebone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *