mihaistefan.ro

Blog de motociclism, programare, păreri personale și dat cu bâta-n baltă

Hetzner Loves LEMP

Hetzner Loves LEMP

 

photoÎn principiu, îmi place să experimentez, mai ales dacă potențialul final este de bun augur, așa că ieri am contractat un VPS cu de la hetzner.de (am auzit din surse sigure că sunt buni). Primul motiv e cel financiar, pentru că la Vultr mă costa 30 $ – 2 VPS-uri cu 2 respectiv 1 GB RAM, 2, respectiv un nucleu si 45, respectiv 20 GB SSD storage, spre deosebire de hetzner unde un VPS dual core, cu 4 GB RAM si 100 GB SSD storage costa 13 EUR. Unde mai pui că activarea se face aproape imediat – 30 de minute (chiar dacă toate conturile noi sunt verificate manual), iar performanta in retea bate tot ce am avut până acum. Ca idee, sa transfer vreo 500 de mega de date de pe vultr pe hetzner, cu rsync a luat cam 5 minute in total, avand in vedere ca am avut vreo 20 de directoare pe care le-am transferat separat, fiecare cu câte o comandă.

Și pentru că aveam chef de joacă, m-am gândit ca în loc de Apache, să instalez nginx ca să văd și eu cu ce se mănâncă. Am petrecut vreo 2 ore să configurez toate vhosturile, dar am reușit, iar acum sunt tare încântat de cum se mișcă. O pagină de pe un WordPress care avea TTFB de peste 300 ms, acum are sub 100, iar pagina se incarca in aproximativ 700 de milisecunde, cand pe apache dura aproape de 1500 de milisecunde. Astfel, se observă o înjumătățire a timpului total de încărcare a paginii. Ceea ce “in my book” înseamnă bine :D.

Operațiunile pe care le-am efectuat au fost să copiez bazele de date cu ajutorul heidisql, de pe serverul vechi pe cel nou (direct), apoi să mut fișierele cu rsync, folosind o comandă care arată cam așa:

rsync -a username@server-sursa.com:/cale/catre/fisier/sau/director /director/destinatie

Apoi, am petrecut o bună parte din timp încercând să fac virtualhosturile pe nginx să meargă pentru că nu știam cum să-l fac să îmi interpreteze PHP-ul. Până la urmă m-am prins că directivele care spun că fișierele php trebuie trimise la FPM trebuie reiterate pentru fiecare vhost în parte. În rest, am activat short_open_tags, și cam asta a fost.

Timp total de migrare: 5 ore în care am și gătit, mâncat, fumat vreo două-trei țigări și frecat duda pe imgur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *